fbpx

Jullie hebben de relatie beëindigd, maar door de huidige woningmarkt blijven jullie noodgedwongen nog in jullie gezamenlijke woning wonen. Een situatie die voor veel stress en ongemak kan zorgen, zowel emotioneel als praktisch. Jammer genoeg komt dit steeds vaker voor omdat woningen schaars zijn en de huizenprijzen hoog zijn. Ondanks dat de situatie al emotioneel genoeg is, blijft het belangrijk om ook in deze situatie financiële en praktische afspraken te maken.

Financiële en fiscale gevolgen

Een van de eerste dingen waar jullie mee te maken krijgen zijn de financiële gevolgen van het uit elkaar gaan terwijl jullie nog steeds onder hetzelfde dak wonen. Dit kan invloed hebben op eventuele toeslagen en andere fiscale regels waar jullie recht op hebben. Het kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de hoogte van zorgtoeslag, afhankelijk van jullie nieuwe inkomenssituatie. Het is daarom verstandig om deze veranderingen goed in kaart te brengen en eventueel advies in te winnen. Omdat ik Zowel gecertificeerd scheidingscoach als hypotheekadviseur ben , kan ik jullie hier verder over adviseren. 

Praktische afspraken maken

Naast de financiële aspecten is heel verstandig om ook praktische afspraken te maken voor het samenwonen na de breuk. Denk hierbij aan de verdeling van kosten zoals hypotheek, nutsvoorzieningen en boodschappen. Ook moeten afspraken worden gemaakt over het onderhoud van de woning, zoals schoonmaak, reparaties en tuinonderhoud. Maar vergeet ook niet praktische afspraken te maken over bijvoorbeeld het ontvangen van bezoek en afspraken rondom de kinderen.

De rol van een scheidingscoach

In deze situatie is een scheidingscoach van onschatbare waarde. Als scheidingscoach kan ik jullie begeleiden bij het beëindigen van jullie relatie.  Ik help jullie bij het maken van afspraken en het vinden van oplossingen voor problemen die zich kunnen voordoen tijdens het samenwonen na de breuk. Als scheidingscoach ben ik een neutrale partij en help om emoties los te koppelen van praktische beslissingen.

Vragen over jouw specifieke situatie?

Deel deze blog