fbpx

Wat steeds vaker voorkomt bij het verdelen van de zaken is dat er ook afspraken worden gemaakt over de verdeling van de hypotheekrente.

Doordat het steeds lastiger wordt een woning te vinden én te financieren wordt de hypotheekrente een steeds belangrijker onderwerp bij het einde van de relatie. Bij het afsluiten van een hypotheek hebben jullie met de hypotheekverstrekker afspraken gemaakt over de rente, die voor een bepaalde periode vastligt. Door de historisch lage rente hebben jullie misschien ook wel een hypotheek met een lage rente kunnen afsluiten. Maar wat gebeurt er met deze rente bij het beëindigen van jullie samenwonen? Mag je deze rente behouden en meenemen naar een nieuw huis?

Als de geldende hypotheekrente hoger is dan de rente die jullie nu betalen is het verstandig om de lage rente te behouden en eventueel mee te nemen naar een nieuw huis. Hierdoor heb je lagere maandlasten, wel zo fijn nu je alleen de kosten moet betalen, en kun je door de lagere rente meestal ook een hogere hypotheek krijgen. Het probleem hierbij is dat slechts één van jullie gebruik kan maken van deze “meeneemregeling” omdat hypotheekverstrekkers de administratieve processen nog niet zo hebben ingericht dat jullie allebei de rente mee kunnen nemen.  

Een enkele bank heeft het inmiddels wel voor elkaar zodat jullie beide van deze regeling kunnen profiteren. Vraag ons welke dat zijn! En wij kunnen jullie hier verder bij helpen.

Hebben jullie de hypotheek bij een hypotheekverstrekker waarbij één van jullie gebruik kan maken van deze meeneemregeling, dan is het belangrijk dat er afspraken gemaakt worden in de verdeling van jullie zaken. Want degene die hier geen aanspraak op kan maken moet bij de aankoop van een nieuwe woning een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de actuele rente. Dit kan een aanzienlijk verschil maken. Bijvoorbeeld, in januari 2022 was het mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een rentevaste periode van tien jaar tegen een rente van ongeveer 1%. In april 2024 is dit rentepercentage gestegen naar ongeveer 3.79% voor dezelfde periode. Dit betekent dat degene die de hypotheekrente behoudt,  minder rente betaalt dan degene die een nieuwe hypotheek moet afsluiten.

Wij helpen jullie om inzichtelijk te krijgen wat dit financieel  betekent in jullie situatie en helpen om hier duidelijke afspraken over te maken.

 

Vragen over jouw specifieke situatie?

Deel deze blog