fbpx

Door het coronavirus zitten we met z’n allen thuis. Je zou denken dat er daarom weinig huizen worden verkocht. Toch blijft de druk op de huizenmarkt groot en hebben met name starters hier last van. Het is niet makkelijk om een huis te bemachtigen. Daarom help ik je graag op weg, zodat jij straks kunt toosten op je eerste huis. 

Voorbereiding huis kopen
Oriënteer je goed op woningen binnen jouw gewenste woonomgeving. Wat staat er te koop voor welke prijs? Vallen de huizen binnen je budget? Om te weten wat je budget is, is het belangrijk om een beeld te hebben wat je aan hypotheek kunt krijgen. Zo start je sterk en kan het huizenjagen beginnen. 

Bezichtigen en bieden
Heb je een huis gevonden waar je enthousiast over bent, dan kun je gaan bezichtigen. Een voordeel van deze tijd is dat een openhuis, waarbij erg veel geïnteresseerden tegelijk door de woning lopen, niet kan. Een bezichtiging gaat nu vaak alleen met de makelaar en die één op één aandacht voelt een stuk beter. Dat neemt niet weg dat je nog steeds snel moet handelen. Als de woning bevalt kun je gaan starten met bieden. Het uitbrengen van een bod is de start van het onderhandelingstraject. Het komt geregeld voor dat er een inschrijving wordt gehouden waarbij iedereen eenmalig de kans krijgt een bod uit te brengen. De verkoper kiest dan het beste bod.  

Beoordeling koopovereenkomst
Als jij het beste bod hebt gedaan en deze wordt geaccepteerd, dan kan de koopovereenkomst (ook wel het koopcontract) worden opgesteld en ondertekend. Soms ervaren kopers bij dit proces druk van een makelaar die wil dat er snel getekend wordt. Terwijl jij eerst nog moet bijkomen van het leuke nieuws dat er een woning is gekocht. Het kopen van een huis kan dan als stressvol worden ervaren. Dat is jammer, want een eerste huis kopen hoort een leuk ervaring zijn. Het gaat immers om jouw thuis. Om wat van die stress weg te nemen doe je er verstandig aan het concept koopcontract te laten beoordelen door een jurist. Je wil immers wel weten wat je koopt. 

Niet vergeten bij beoordeling koopcontract
Wat vaak vergeten wordt bij het beoordelen van een koopcontract zijn de onderliggende stukken, zoals de vorige leveringsakte of in het geval van een appartement de vve reglementen.  Het is belangrijk om naast jouw koopovereenkomst ook op de hoogte te zijn van alle rechten en plichten die jij hebt als eigenaar. 

Hierbij kun je denken aan de ontbindende voorwaarden voor financiering of bouwkundige keuring.  Als je straks de eigenaar bent, heb je ook rechten en plichten. Het is het wel zo handig deze van te voren al te kennen. Denk bijvoorbeeld aan het recht van overpad; mogen de toekomstige buren gebruik maken van jouw grond? Of zijn er verplichtingen opgelegd door de gemeente waardoor je niet alle vrijheid hebt om je tuin naar eigen wens aan te leggen? Kortom een koopcontractbeoordeling geeft vooraf veel informatie waardoor je met een gerust hart kunt gaan tekenen. 

Laatste fase
Als het koopcontract is getekend, maak je een afspraak met de hypotheekadviseur zodat ook de financiering geregeld kan worden. Wanneer de hypotheek ook geregeld is, kan het aftellen naar het moment dat je de sleutel krijgt werkelijk beginnen. Met de makelaar inspecteer je de woning nog een keer om er zeker van te zijn dat deze nog steeds in dezelfde staat is. Daarna ga je naar de notaris om te tekenen en krijg je de sleutel. Het klussen, verhuizen en inrichten kan beginnen. Veel woonplezier gewenst!